Hobby en vrije tijd


Inleiding

Basiscursus vinologie

Workshop houtskoolportretten

Workshop waarnemend tekenen

Workshop meditatie

Workshop mandala's tekenen

Workshop dier boetseren

Workshop speksteen bewerken

Inleiding op de workshops

De bij TAMA TalentCentrum aangesloten Kunstzinnig Therapeute Simone Van 't Zelfde geeft een aantal workshops die met name bedoeld zijn voor mensen die op zoek zijn naar;

 • verbetering van de concentratie;
 • versterking van de motivatie;
 • meer zingeving;
 • vergroting van het gevoel van eigenwaarde;
 • naar rustmomenten in de hectiek van het alledaags bestaan;
 • op ontspannende wijze kunstzinnig bezig zijn.

Wij zijn erop gericht dat de cursus tegelijkertijd nuttig en ontspannend is en u deze als leuk en verrijkend ervaart.

In een aantal sessies raakt u uiteraard ook vertrouwd met de basistechnieken van houtskool-, kleurpotlood- en pasteltekenen, schilderen, boetseren en speksteen bewerken. Kunstzinnig therapeute Simone Van 't Zelfde geeft een zestal workshops, te weten:

 • Workshop portrettekenen Cursus waarbij het eigen gezicht in verschillende leeftijden wordt getekend met houtskool. Deze workshop is voor iedereen die kunstzinnige ontspanning en een betere concentratie zoekt.
 • Workshop meditatie Cursus waarbij het vinden en tekenen of schilderen van een eigen, persoonlijke, ontspannende en prettige plek centraal staat. Deze workshop is voor iedereen die meer vitaliteit en rust wil ervaren en beter wil leren ontspannen.
 • Workshop waarnemend tekenen Cursus waarbij verschillende voorwerpen als een takje met bessen, een schelp of de eigen hand zo nauwkeurig mogelijk getekend worden. Deze workshop is voor iedereen die wakkerder wil worden en meer structuur en houvast wil ervaren.
 • Workshop mandala Cursus waarbij er kennis wordt gemaakt met de mandala en er uiteindelijk een eigen mandala ontworpen zal worden. Deze workshop is bedoeld voor iedereen die meer concentratie en ontspanning zoekt door harmonie aan te brengen in de patronen binnen een mandala.
 • Workshop dier boetseren Cursus waarbij er vanuit een blok klei een dier naar eigen keuze geboetseerd wordt aan de hand van verschillende foto's en gemaakte schetsen.
 • Workshop speksteen bewerken  Cursus waarbij er met verschillende spatels en uiteindelijk schuurpapier de speksteen wordt bewerkt. Van de steen kan een mascotte gemaakt worden: er kan een (kleine) vorm gemaakt worden die men met zich mee kan dragen.

Aanmelden

Naar boven

Basiscursus Vinologie

Leerdoel

Kennismaken met wijn op een informele wijze.

Omschrijving

 • Het lezen van etiketten zodat een goede beslissing genomen kan worden bij het kiezen en kopen van wijn
 • Samenhang tussen wijneigenschappen, de plaats van herkomst en vervaardigingwijze.
 • Aandacht voor het wijnspijs verhaal
 • De cursus wordt afgesloten met een geweldige wijn & spijsavond in samenwerking met een topklasse restaurant.

Examen

Alleen bij aanvraag. Examen doen is niet verplicht. Het examen Wijncertificaat wordt meerdere malen per jaar afgenomen, onder meer door de Stichting Slijtersopleidingen Nederland. Kijk voor het examengeld en meer informatie op www.wijnacademie.nl

Cursusduur

5 avonden

Cursusdagen

We starten in maart 2012 en hanteren zesjaarlijkse startmomenten; vanaf maart 2012 in alle oneven maanden. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg. U kunt zich hier inschrijven door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Tijdsduur cursus: van 19:30 tot 22:00 uur

Kosten

€ 195,- per deelnemer

Start datum

We starten in maart 2012 en hanteren zesjaarlijkse startmomenten; vanaf maart 2012 in alle oneven maanden. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg. U kunt zich hier inschrijven door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Locatie

Hazerswoude-Rijndijk

Aanmelden

Naar boven

Houtskoolportretten

Omschrijving

Cursus waarbij het eigen gezicht in verschillende levensfasen wordt getekend met houtskool. Deze workshop is bestemd voor iedereen die ontspanning op kunstzinnige wijze en een beter concentratievermogen nastreeft. Het concentratievermogen wordt verbeterd, door middel van de precisie die wordt ingeoefend tijdens het natekenen van het gezicht. Er wordt naast het zo exact mogelijk benaderen van de kenmerken van het eigen gelaat echter ook ruimte gelaten voor vrije expressie. Houtskool als materiaal is dynamisch en aantrekkelijk om kunst mee te vervaardigen vanwege de vele mogelijkheden die het biedt wat betreft het aanbrengen van licht-donker werking en vanwege de fijnmazigheid waarmee getekend kan worden dankzij de spitse vorm van houtskool.

Inhoud cursus

Tijdens deze workshop leert u portrettekenen met houtskool. Houtskool is een staafje verkoold hout waarmee snel donkere vlakken kunnen worden gemaakt op papier. Vervolgens kan het houtskool handmatig worden uitgeveegd waarbij de maker van het werk zelf kan bepalen hoe licht of donker de tekening wordt. Hierdoor wordt een groot verschil tussen licht en donker verkregen waarbij hetgeen is afgebeeld heel realistisch wordt en een 3D effect krijgt.

Tijdens de eerste sessie zullen het menselijk gezicht en de verhoudingen hiervan worden onderzocht. Het doel is om het menselijk gezicht met houtskool op papier te zetten, door middel van schaduwwerkingen.

Tijdens de vijf daarop volgende sessies volgt er verdieping in het eigen gezicht. Het eigen gezicht wordt getekend in de leeftijd van respectievelijk 14, 28, 42, 56 en 70 jaar.
Telkens kan er voor de recente en vroegere levensfase een foto tot voorbeeld dienen tijdens het vervaardigen van het portret van het gezicht dat bij die leeftijd hoort. Bij de portretten waarvan u geen foto’s hebt, omdat u die leeftijd nog niet bereikt hebt of omdat u weinig foto’s van uzelf hebt, kan vanuit de eigen fantasie en verbeelding getekend worden. Het zonder voorbeeld vormgeven van uw gezicht uit het verleden kan interessant zijn, om te kijken hoe in uw geheugen het beeld van uw vroegere zelf is opgeslagen.
Aan het eind van de workshop wordt de portrettenreeks gezamenlijk bekeken en er wordt over gereflecteerd.

Duur cursus

De workshop portrettekenen met houtskool bestaat uit een zestal bijeenkomsten met een duur van 1,5 uur per workshop.

Doelgroep

Deze cursus is bestemd voor iedereen wie op zoek is naar ontplooiing van zijn/haar kunstzinnige talent, ontspanning en/of een beter concentratievermogen. Daarnaast voor iedereen die wil leren portrettekenen en kennis wil maken met de basistechnieken van houtskooltekenen en meer inzicht wil krijgen in de eigen levensloop en biografie.
portret

Kosten

75 euro p.p. voor 6 sessies

Startdatum en inschrijven

Vanaf 10 April 2012 gaat de workshop houtskoolportretten van start. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg.

Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Locatie

TAMA TalentCentrum Potgieterlaan 74 2394 VH Hazerswoude-Rijndijk

Aanmelden

Naar boven

Workshop waarnemend tekenen

Omschrijving

Tijdens deze workshop wordt geleerd om écht goed te kijken naar je omgeving. Dit wordt gedaan door middel van het waarnemend tekenen van voorwerpen zoals een beker, een kubus, een takje met bessen of de eigen hand. Hierbij wordt gelet op schaduwwerkingen, kleurschakeringen en verhoudingen. Het waarnemend tekenen zal zes sessies in beslag nemen waarbij er verschillende voorwerpen met verschillende materialen getekend zal worden. Zo zal er elke 2 sessies gewerkt worden met een ander materiaal; houtskool, kleurpotlood en pastelkrijt. De gekozen voorwerpen zullen naarmate de sessies vorderen steeds moeilijker worden.

Doelgroep

Iedereen die het eigen bewustzijn wil vergroten en meer structuur en houvast wil ervaren. Daarnaast voor iedereen die wil leren waarnemend tekenen en in 3D wil leren tekenen met verschillende materialen.

Doel cursus

Er wordt tijdens deze workshop door middel van het waarnemend tekenen geleerd om echt goed naar de omgeving te kijken. Hierbij wordt de concentratie vergroot.

Duur cursus

6 sessies van 1,5 uur per sessie

waarnemend tekenen                           waarnemend tekenen

Startdatum en inschrijven

Vanaf 10 April 2012 gaat de workshop houtskoolportretten van start. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg.

Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Locatie

TAMA TalentCentrum Potgieterlaan 74 2394 VH Hazerswoude-Rijndijk

Cursusdagen:

Vanaf zaterdag 6 oktober, 6 achtereenvolgende weken

Andere instroommomenten

Zaterdagochtend 13 oktober 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 20 oktober 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 27 oktober 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 3 november 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 10 november 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Kosten:

€ 75,- incl. de kosten voor het cursusmateriaal

Aanmelden

Naar boven

Workshop meditatie

Omschrijving

Bij deze workshop ligt de nadruk op ontspanning en rust. Het vinden van een eigen veilige plek staat in deze workshop centraal. In de eerste sessies wordt er gewerkt aan de hand van een kunstkaart. Deze kunstkaart bevat een natuurafbeelding die u als cursist aanspreekt. Met pastelkrijt wordt in een aantal sessies deze kunstkaart gekopieerd. Pastelkrijt is krijt in verschillende kleuren dat een poederlaagje op het papier achterlaat. Dit poeder kan vervolgens met andere kleuren mengen waardoor de kleuren geleidelijk in elkaar overgaan en er een mooi sfeerbeeld kan ontstaan. Na het kopiëren van de kunstkaart, wordt er onderzocht wat voor u een veilige en prettige plek is. Dit kan een bestaande plek zijn, maar kan ook een in de fantasie ingebeelde plek. Deze plek is een plek in de natuur die u een rustgevend gevoel geeft. Het kan dus bijvoorbeeld aan de zee, tussen bomen, bij een meer of in de bergen zijn. Eerst wordt dit beeld innerlijk gecreëerd aan de hand van bepaalde stappen, waarna het geschilderd wordt. Kunstenaars hebben in het verleden vaak gekozen voor deze manier van schilderen, die de creativiteit en het voorstellingsvermogen in meerdere mate stimuleert dan het natekenen van een voorbeeld of uitzicht dat op het moment van schilderen aanschouwd wordt.

Doelgroep

Iedereen die meer energie en rust en ontspanning wil ervaren. Daarnaast voor iedereen die wil kennismaken met de basistechnieken van het werken met pastel en waterverf en hiermee een landschap wil leren opzetten en uitwerken.

Kosten

75 euro p.p. voor 6 sessies

Duur cursus

6 sessies van 1,5 uur per sessie

workshop meditatie workshop meditatie

Startdatum en inschrijven

De cursus gaat van start aan het begin van april 2012. Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier. De exacte dagen in de week worden nader bekend gemaakt. Bij voldoende aanmeldingen gaan de workshops van start.

Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Locatie

Tama TalentCentrum Potgieterlaan 74 2394 VH Hazerswoude-Rijndijk

Aanmelden

Naar boven

Workshop mandala's tekenen

Omschrijving

Tijdens deze workshop staat de mandala centraal. Mandala's zijn cirkelvormige, geometrische vormen die gebruikt worden in verschillende culturen en in verschillende landen. Het wordt met name gebruikt als middel om te mediteren, voor genezingsrituelen en ter decoratie.
Door het tekenen van de mandala kan er een eigen innerlijke zoektocht ondernomen worden. Je kan even alles om je heen loslaten en je concentreren op de geometrische vormen en de kleuren die je kiest. In de eerste sessie zullen we een bestaande mandala tekenen en kleur geven. We maken zo kennis met de vormen van de mandala. In de sessie hierna zullen we gezamenlijk een mandala vormgeven en kleur geven. Iedereen heeft een eigen ‘taartstuk’ binnen de cirkel en tekent een eigen patroon. De rest kopieert dit op zijn eigen 'taartstuk' waarna de volgende een patroon kan tekenen wat ook weer gekopieerd wordt door de rest. Hierna wordt een begin gemaakt voor het ontwerp van een eigen mandala, waarna we gaan kijken wat er uit de gemaakte mandala spreekt.

Doelgroep

Iedereen die het concentratievermogen wil vergroten en ontspanning zoekt. Daarnaast voor iedereen die creatief wil werken en zelf een mandala wil leren opzetten en uitwerken.

Doel cursus

Verbetering van het concentratievermogen.

Kosten

75 euro p.p. voor 6 sessies

Duur cursus

6 sessies van 1.5 uur per sessie

workshop mandala's tekenen

Startdatum en inschrijven

Vanaf 10 April 2012 gaat de workshop van start. De exacte dagen in de week worden nader bekend gemaakt. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg

Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Locatie

Tama TalentCentrum Potgieterlaan 74 Hazerswoude-Rijndijk

Aanmelden

Naar boven

Workshop dier boetseren

Omschrijving

In deze workshop wordt een dier uitgekozen dat u als cursist aanspreekt. Vervolgens verbindt u zich met dit dier door te letten wat op de speciale kenmerken dat het dier heeft. Hierna worden er schetsen van dit dier gemaakt in verschillende houdingen en uitdrukkingen. Wanneer er een goed beeld van het dier is gevormd, kan er begonnen worden met de klei. Hierna wordt in een aantal sessies dit dier geboetseerd en afgewerkt.

Doelgroep

Voor iedereen die het eigen concentratievermogen willen vergroten. Daarnaast voor iedereen die wil leren boetseren aan de hand van een zelfgekozen dier.

Duur cursus

6 sessies van 1,5 uur per sessie

workshop dier boetseren

Startdatum en inschrijven

Vanaf 10 April 2012 gaat de workshop van start. De exacte dagen in de week worden nader bekend gemaakt. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg. 

Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Locatie

TAMA TalentCentrum Potgieterlaan 74 2394 VH Hazerswoude-Rijndijk

Cursusdagen:

Vanaf zaterdag 6 oktober, 6 achtereenvolgende weken

Andere instroommomenten

Zaterdagochtend 13 oktober 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 20 oktober 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 27 oktober 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 3 november 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Zaterdagochtend 10 november 2012 van 10.00 - 11.30 uur

Kosten:

€ 75,- incl. de kosten voor het cursusmateriaal

Aanmelden

Naar boven

Workshop speksteen bewerken

Omschrijving

Tijdens deze workshop wordt er geleerd om speksteen te bewerken met verschillende spatels. Van de steen kan een mascotte gemaakt worden: een (kleine) vorm die u bij u kunt dragen. Er kan geprobeerd worden van de steen figuratie te maken, maar de vormen van de steen kunnen ook zodanig bewerkt worden dat de gewenste figuur er versterkt uit naar voren komt.

Doelgroep

Iedereen die zijn energie wil steken in het bewerken van hard steen. Daarnaast voor iedereen die wil leren speksteen te bewerken.

Doel cursus

Het beter ervaren van grenzen door middel van steenbewerking.

Kosten

75 euro p.p. voor 6 sessies

Duur cursus

6 sessies van 1,5 uur per sessie

workshop speksteen bewerken

Startdatum en inschrijven

Vanaf 10 April 2012 gaat de workshop van start. De exacte dagen in de week worden nader bekend gemaakt. Zodra minimaal 6 deelnemers zich hebben ingeschreven kan de workshop van start gaan in overleg

Wilt u zich inschrijven? Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Locatie

Tama TalentCentrum Potgieterlaan 74 Hazerswoude-Rijndijk

Aanmelden

Naar boven

© 2011 TAMA Talent Centrum | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden